27. 10. 2020 13:55

Општината ќе набави подземни контејнери, најави Стојчевски

Општината ќе набави подземни контејнери, најави Стојчевски

 Општина Куманово ќе постави полуподземни контејнери на повеќе локации во градот, за да го реши проблемот со управување на отпадот, како што тоа се практикува во современите европски градови.

 - Самите полуподземени контејнери имаат 5 пати поголем капацитет од еден обичен контејнер, а воедно граѓаните ќе имаат можност во истите, да вршат селекција на отпадот. Оваа постапка е во тек и во најбрзо време ќе се избере најповолен понудувач и самите контејнери ќе бидат поставени најпрвин во централното градско подрачје, а согласно финансиските можности и проценка на надлежните служби, овој проект ќе се проширува и во останатите делови од градот. Со ваквиот начин на селектирање на градскиот отпад ќе успееме да имаме почист град и средена животна околина, а воедно ќе дојдеме до поуспшено менаџирање на градската депонија за која особено сме задоволни од менаџирањето, бидејќи во минатото пракса беше, истата да биде постојано палена и да гори, а изминатите 3 години нема ниту едно палење, за што особено се задоволни жителите од с. Пчиња, - изјави Даниел Стојчевски, поранешен директор на ЈП „Чистота и зеленило“ на денешната прес-конференција на СДСМ.

Тој апелираше до до сите граѓани, особено поради отпочнување на грејната сезона да бидат совесни и внимателни кон својата средина на живеење, бидејќи само со високо развиена свест, заеднички, можеме да допринесеме за зачувување на чист воздух и зелена животна средина.

2008 - 2019 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk