Емил Ташевски

Ректална спелеологија

Емил Ташевски

Во секоја поголема група, постои (или треба да постои) хиерархија во рамките на која се воспоставува динамика помеѓу различните улоги.

Во мојата денешна колумна ќе се осврнам на полтронството изразено во политичките партии и државниот сектор. Идејата да го напишам овој текст ми дојде од секојдневните...

Милош Стаменковиќ

БУНТ ПРОТИВ СТРАВОТ

Милош Стаменковиќ

При секоја прошетка по улиците, може да се соочиме со погледи на уплашени луѓе. Уплашени од коронавирусот. Уплашени за егзистенцијата на нивните семејства. Уплашени од казни и неизвесна иднина. Со една реченица, се наоѓаме во стеги, кои не ги гледаме, но силно ги чувствуваме.

И најтрагичниот...

Атина Мургашанска

ЛЕВИ ВС ЛИЦЕМЕРИ

Атина Мургашанска

Правото на работа, на труд е исконско, вродено право на човекот кое е претходница на сите подоцна стекнати или освоени права. Максимата дека работата го создала човекот не е само педагошко- образовна сентенца како производ на осознавање туку реплика на реалните процеси во антрополошката еволуција....

Бране Петрушевски

Старо-нова нормалност

Бране Петрушевски

„Новото нормално“ - тоа е фраза која често ја слушаме во денешно време поради ситуацијата со пандемијата во која се наоѓаме. И фраза која, како и на многумина други, и мене не ми е многу драга. Нејсе, токму оваа нова кованица ме натера да се...

Емил Ташевски

Декларативен отпор против слобода

Емил Ташевски

 Грчкиот филозоф Епиктет вели дека во наше владение се само две работи: Првата е моралниот избор, а втората - гледање на настаните што се случуваат околу нас.

Да претпоставиме, но само да претпоставиме, дека пред 17-ти мај 2015 година, сме имале некаква слобода. Што било нашето...

Милош Стаменковиќ

Вакцинација на мајмуни во Сан Диего

Милош Стаменковиќ

Време на корона и се е можно.

Пред неколку дена прочитав вест на социјалните мрежи дека во Соединетите Држави се спроведува вакцинација на мајмуни во Сан Диего. Во зоолошка градина, вакцинирани се девет мајмуни против корона вирус . Четири орангутани и пет боноби. Тие влегле...

Атина Мургашанска

СО ЉУБОВ ЗА КУ-БА

Атина Мургашанска

Нема подобар почеток од тргнување од самиот почеток или во овој случај од насловот. Зошто КУ-БА? Од каде сега КУ-БА? Комуњарска носталгија или транснационален проект?! Или само туристичка импресија од далечно патување? За среќа, или за жал, ни првото ни второто, а овојпат ниту третото....

Бране Петрушевски

Имунизација од општественото упросечување

Бране Петрушевски

Без да имам намера премногу да филозофирам, сакам поимот општествено упросечување да го дефинирам како тенденција во општеството за истакнување на оние што се со послаб квалитет. Континуираната деградација на сите општествени норми и вредности ја прави Македонија плодно тло за развој на ваквиот феномен....

Виктор Божиновски

КАКО СТИГНАВМЕ ДО ОВДЕ?

Виктор Божиновски

Знаете и самите дека често и со задоволство ги користам социјалните мрежи за да споделам свои мисли за разни области, особено правото, спортот, културата, музиката, а мошне често и за актуелните политички збиднувања како во Куманово така и во Македонија. Меѓутоа, да ви кажам...

Милош Стаменковиќ

ФРОНТ

Милош Стаменковиќ

Пред неколку дена сретнав пријател, кој го немам видено долго време. Го прашав што се случува со него. Ми рече дека работи како стражар во музејот, со завршен Филолошки факултет. Што можев да одговорам, освен, дека е среќен човек што не завршил нуклеарна физика, ќе...

Атина Мургашанска

ЕДЕН ПОИНАКОВ ОСМИ МАРТ

Атина Мургашанска

Во настојувањето да бидеме поразлични, нестереотипни и оригинални, многу често се губи смислата и целта на нештата, а формата испливува над суштината. Така, бегајќи од етикетите на екстремен феминизам или пак провинцијален традиционализам, од година во година се бараат нови форми на анимирање на јавноста...

Бране Петрушевски

За една елка и еден град

Бране Петрушевски

Месец февруари... Се шетам на плоштадот како секој ден и гледам - елка. Тажна, искривена, полунакитена елка. Се запрашав - зошто уште стои таму? И ми текна! Стои таму за на оние на кои уште не им е јасно сликовито да им покаже колку нивниот...

Емилија Петровиќ - Кукуњавска

Образование во време на корона

Емилија Петровиќ - Кукуњавска

После многу години поминати во образование го преживувам моментот кога почетокот на школската година не носи радост и сфатив дека всушност јас и моите колеги би биле најсреќни од први септември да бидеме во училница, помеѓу нашите ученици.

Она што се случи во месец март, пандемија...

Елизабета Секирарска

Паралелни корона светови

Елизабета Секирарска

И ете. Заврши полицискиот час, а слободата по која толку многу копнеевме (би рекла, како навистина да ја немавме), конечно ни се врати. Можеме да излеземе од сопствените затвори кога сакаме,  да седнеме на кафе по веќе отворените кафулиња и да се дружиме меѓусебно како...

Сашо Тодоровски

Лајк за културата

Сашо Тодоровски

Периодов кој помина и оној кој следи ќе биде тежок за културата, но само доколку останеме пасивни и не се обидеме да се приспособиме на новонастанатата состојба предизвикана од пандемијата на коронавирусот.

Во светот, претходно имало многу слични состојби, но сепак оваа е нешто поинаку и...

Даниел Стојчевски

Заедно до почиста животна средина

Даниел Стојчевски

Зачувувањето на животната средина е од витално значење и опстанок на нашиот град. Куманово е град кој има реална потреба од повеќе зеленило и зелени површини, се` со цел да се ублажи состојбата во која се наоѓа во последните години. Се стремиме да живееме и...