×
 • Насловна
 • Вести
 • Регион
 • Македонија
 • Спорт

 • Видео

 • Колумни
 • Интервју

 • По допрен глас
 • Репортажи
 • Ретроспектива

 • Погранична хроника
 • Фото вест - Ваша пошта!

 • Дезинформации
 • ПРОВЕРКА НА ФАКТИ:КОВИД-19
 • Проверка на факти: реформи кон ЕУ

 • Контакт
 • Политика на приватност
 • Импресум
 • Маркетинг стратегија
 • Понуда за рекламирање

 • Дигитализирана пријавата за нострификација на странските дипломи во МОН

  03.11.2022 13:37 | Оливера Пешевска

  Министерството за образование најавува дека oд 04 ноември годинава сите пријави за признавање на странските дипломи и образовни квалификации, како и плаќањето за услугите ќе се поднесуваат само и единствено преку порталот  www.e-uslugi.mon.gov.mk. Со дигитализацијата се поедноставува постапката и се намалуваат трошоците на апликантите.

  Дигитализирана пријавата за нострификација на странските дипломи во МОН

    „Изработениот позадински софтвер овозможува електронско водење и решавање на предметите од страна на комисиите во Министерството за образование и наука и на овој начин значително се крати времето, но и дел од трошоците кои настануваат при користењето на оваа услуга“, велат од МОН.

  Дигитализацијата и осовременувањето на услугите се приоритетна цел на МОН.Со тоа се фаќа чекор за модернизација и интеграција на националниот образовен систем со европскиот.