Министерството за образование го објави списокот со студенти кои добиваат стипендии

18.11.2021 07:24 | Сузана Николиќ

Министерството за образoвание и наука го објави списокот со студенти кои добиваат стипендии во сите категории по распишаниот конкурс пред повеќе од месец дена.

Министерството за образование го објави списокот со студенти кои добиваат стипендии

Според објавениот конкурс требаше да бидат доделени околу 3 000 стипендии од кои 1 470 за редовни студенти од социјални категории.  Стипедниите беа поделени согласно научните подрачја односно факултетите на кои студираат и според постигнатиот просек.

МОН и Владата оваа година одлучија значително да ја променат политиката на стипендирање студенти, со цел да се излезе во пресрет на што повеќе млади, но и да добијат зголемени месечни износи со кои навистина ќе ја почувствуваат поддршката која државата им ја обезбедува во текот на образовниот процес. Па така, за најголем дел од категориите на студентски стипендии, месечните износи се зголемени, некаде и за над 80%.

Кој се има добиено стипендии можете да се виде ТУКА

2008 - 2021 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk