Изградбата на фито станицата на Табановце при крај

03.05.2010 15:53 | KumanovoNews

 Министерот за земјоделство шумарство и водостопанство Љупчо Димовски и евро-амбасадорот Ерван Фуере на граничниот премиен Табановце, денеска се информираат до каде е изградбата на ветеринарната и фито-санитарната станица, како дел од проектот за Подршка на интегрирано гранично упрваување.

Изградбата на фито станицата на Табановце при крај

 Станува збор за центар за интегрирана гранична контрола во кој ќе бидат инкорпорирани повеќе објекти , упрвана зграда , зграда за ветринарна контрола, зграда за фито-контрола, штала во која ќе бидат третирани животните.Овде ќе имаме центар во кој ќе се врши контрола во склад со европските стандарди.Оваа е прв центар што се гради, а палнирано е вакви објекти да бидат изградени и на граничните премини Меџитлија, Блаце, Ќафасан и Аердромот Александар Велики. На овој начин ќе се овозможи брз прием, односно брз преглед на сите пратки од животинско и растително потекло и ќе има непречена циркулација на стоката без особени проблеми-изјави министерот Димковски.

 Евроамбасадорот Фуере при посетата на Табановце, истакна дека фито-санитарните стандари се многу важен дел за евро-интегрирањето на државата.

Административниот капацитет којшто Владата треба да го обезбеди за спроведување на ваквите проекти останува многу работа за нас, впрочем тоа е најважното за реализиацијата на проектот - истакна Фуере.

Фито-санитарната е на повшина од 1860 м2 и се очекува да биде изградена до крајот на месецот јуни. Средствата во висина од 1.674 000 денари ги обезбди Европската агенција за реконструкција.

2008 - 2021 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk