17. 08. 2020 09:59

Кумановци во време на коронакриза најмногу купувале земјиште и станови

Кумановци во време на коронакриза најмногу купувале земјиште и станови

 Во Општина Куманово и за време на коронакризата, се купувале станови, куќи, земјоделски земјишта и деловни простори. Куманово е на прво место со најголем број на продадено земјоделско земјиште.

Според податоците на Агенцијата за катастар, во периодот од 1 април до 30 јуни биле продадени 108 недвижности.

Од нив 32 објекти се станови, 23 куќи, 8 деловни простори, 33 земјоделски земјишта и 15 градежни парцели. За истиот период под закуп биле дадени 11 станови, 4 куќи, 23 деловни простори и 1 земјоделско земјиште.

Направените анализи покажуваат дека Куманово во овој период е на прво место со најголем број на продадени земјоделски земјишта 33, а потоа доаѓаат и Битола и Чешиново и Облешево со 30 продадени земјоделски земјишта.

Најмногу станови биле продадени во Општина Аеродром, најмногу куќи во општина Битола, а најмногу деловни простори во општина Центар. Додека пак најголем број на продадено градежно земјиште е забележано во Општина Сарај.

(Ф.Марковска)

2008 - 2019 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk