16. 09. 2019 13:46

Дива свиња во Куманово

Дива свиња во Куманово

Дива свиња утринава талкала по улиците низ Куманово. Наши читатели ни пишуваат дека свињата ја виделе на ул. „Доне Божинов“, пред продавницата на поранешно „Пеко“.

Од МВР потврдија дека во 3.30 часот по полноќ кај нив било пријавено дека во градот шета дива свиња. Тие ја известиле Ветеринарната станица, од каде излегле на терен и свињата ја уловиле.

„Станува збор за единка, за чие присуство во градот Куманово, во раните утрински часови било алармирано од страна на граѓани, а во чие заловување биле вклучени официјални ветеринари, припадници на Министерството за внатрешни работи и од ветеринарната станица „Тодор Велков”, информираат од Агенцијата за храна и ветеринарство.

 Тие додаваат дека се исполнети барањата од Законите за здравствена заштита и благосостојбата на животните, а земени се мостри за лабораториско испитување и детектирање на евентуално присуство на вирусот на класична и африканска свинска чума.

2008 - 2019 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk