01. 02. 2010 15:13

Кумановци помагаа на поплавените во Албанија

Кумановци помагаа на поплавените во Албанија

Дирекцијата за заштита и спасување од Куманово учествуваше во акцијата за помош на поплавените градови во Албанија. Екипа од Куманово со уште неколку градови од државата, една недела била во неколку албански општини и помогала во извлекување на водата од поплавените куќи, делење на хуманитарна помош и во евакуација на населението.

Со пумпи со капацитет од 3000 литри во секунада, ја црпевме водата во куќите на територијата на општината Дајч. Нашите екипи беа активни и добро ја реализираа задачата. По нашето заминување од Албанија, сметам дека околку 80% од поплавевената територија е санирана - вели Драган Димковиќ од Дирекцијата за заштита и сапсување.

Владата на Република Македонија на повик на албанската влада испрати екипи од надлежните институции за помош на соседите кои пред 10-тина беа зафатени од силни поплави.

Кумановци помагаа на поплавените во Албанија

2008 - 2019 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk