Трета доза вакцина за постари од 60 години и за здравствените работници, кажа Филипче

23.09.2021 22:25 | Сузана Николиќ

Националниот комитет за имунизација препорачува трета доза вакцина да добијат сите граѓани постари од 60 години, здравствени работници независно од возраста и пациентите кои имаат трансплантации, на дијализа или имаат имунокомпромитирана здравствена состојба, по 6 месеци од извршена комплетна вакцинација.
 

Трета доза вакцина за постари од 60 години и за здравствените работници, кажа Филипче

Одлуката е донесена согласно препораките на Американска агенција за лекови и ЕМА, како и анализите на кои се работеле во изминатиот период за тоа кои лица треба да примат трета доза вакцина. 

Во изјава за медиуми, министерот за здравство д-р Венко Филипче кажа дека вакцинација со трета доза ќе се врши исклучиво со вакцина од производителот Фајзер и согласно анализите, ваквата одлука е во насока на заштита на оние кои се најранливи и подложни на лоша клиничка слика при евентулано заразување од вирусот.

Вакцинацијата со трета доза на вакцина ќе се врши со покана до граѓаните за термин преку СМС порака, онака како што се вршеше и на почетокот при приоритизација на критичните групи на граѓани.

2008 - 2021 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk