15. 10. 2019 15:44

Знаци кои покажуваат дека ви наслабнува видот

Знаци кои покажуваат дека ви наслабнува видот

Со одржување на здравјето на очите, ние не само што си го олеснуваме нашето секојдневје туку и придонесуваме за успорување на макуларната дегенерација поврзана со стареењето.

Докторите сметаат дека здравјето на очите може да се негува и со исхраната, т.е преку внесување на витамините А, Е и Ц, но дека е неопходно да се побара помош кога ќе се појават некој од овие три „симптоми“.

* Знаци кои ви покажуваат дека ви наслабнува видот

1. Ноќно возење

Иако веќе 60% од популацијата на луѓето се со оштетен вид, сепак позитивното е тоа што кај 80% од нив можат да дојде до подобрување на состојбата. Она што го препорачуваат лекарите е редовен очен преглед. Најочигледниот симптом кој сите го избегнуваме е всушност отежнатото ноќно возење. Ако не можете добро да ги гледате автомобилите и знаците, велат докторите, а притоа и премногу почнуваат да ви пречат светлатат, тогаш обавезно посетете офталмолог.

2. Доколку имате дијагностицирано лупус, дијабетес или пореметување на штитната жлезда

Исто така доколку имате еде од овие три здравствени проблеми тие можат да влијаат на влошување на вашиот очен притисок, па затоа лекарите препорачуваат на време да одите на очен преглед.

3. Кога пред вашите очи почнувате да гледате точки

Освен точки пред вашите очи може да почнете да гледате и различни светлосни линии. Доколку ова почне да ви се случува тогаш не ги заобиколувајте лекарите, затоа што овој пролем може да предизвика одвојување на мрежницата или други посериозни проблеми кои можат да ви го влошат видот.

2008 - 2019 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk